Мария Минчева: Пенсиите се използват предизборно от политическите партии, обичат да раздават пари от НС

Има над 2 млн. пенсионери, които са гласоподаватели, казва Мария Минчева, председател на Надзорния съвет на НОИ и зам.-председател на Българска стопанска камара в интервю по БНР. „Пенсиите се използват предизборно от политическите партии, обичат да раздават пари от НС. Според нея „Трябва да се работи за повишаване на финансовата грамотност на младите хора“

„Законът ясно е разписал как се взимат решения и от кои органи. Това решение беше взето в рамките на законовата процедура, всяка година Надзора на НОИ взима такива решения. Ако приемем, че НС има право оперативно да се меси в дейността на всякакви органи, които са колективни, това решение не би имало никаква стойност, защото надзорът е така направен, че има паритет между квотата на правителството и на социалните партньори. Това решение може да се коментира единствено в предизборната кампания. За мое съжаление темата с пенсиите се използва предизборно от политическите партии, тъй като има над 2 млн. пенсионери, които са гласоподаватели и политиците обичат да раздават пари от трибуната на НС, надявайки се това да привлече повече гласове в едната или другата посока“, коментира Минчева.

Тя обясни какво представлява „Швейцарското правило“, по което се осъвременяват пенсиите всяка година

„Правилото се изменя и от 75% от инфлацията и 25% от ръста на осигурителния доход, от 2005 г. това решение е обвързано с 50% нарастване на осигурителния доход и 50% от ръста на инфлацията. По закон ежегодно се осъвременяват пенсиите с решение на НОИ с % равен на – прилага се правилото, а не се казва по преценка на надзора, има ясно правило“, разясни председателят на Надзорния съвет на НОИ.

И коментира:

„Няма нищо укоримо в това управителят на НОИ да внася предложение за осъвременяване на пенсиите, защото законът ясно казва 50% от ръста на осигурителен доход и 50% от ръста на потребителските цени.“

Мария Минчева предупреди, че живеем в несигурно време, визирайки сегашната геополитическа ситуация и „прогнозите показват намаляване на ръста на инфлацията“.

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1 юли, увери служебният премиер пред НС
За нея големият проблем „е дългосрочен и не се говори за него – застаряване на населението“.

„Все по-малко хора ще допринасят с вноски и все повече ще са бенефициентите на общественото осигуряване. Чували сме призивите от необходимостта от увеличаване на осигурителните вноски, за да се преодолее дефицита в НОИ. Но колкото и да се увеличават вноските трябва да гледаме по-комплексно на пенсионната система“, каза Минчева.

„За нас като работодателска организация, това е елемент, който трябва ясно да се каже, да видим откъде пенсионерите могат да получават доходи извън държавната пенсия. Второ трябва да се работи за повишаване на финансовата грамотност на младите хора. А увеличавайки финансовата грамотност, ние трябва да знаем, че днес, внасяйки осигуровки върху реалния си доход, а не върху минималния, това ни гарантира доза спокойствие в годините когато няма да сме активни“, препоръча председателят на Надзора на НОИ.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Top