Да пипнеш втората пенсия. Фазата на изплащане набира скорост – Банкеръ Daily

След толкова години обещания и агитации, но и на безпочвени хули и административен тормоз, универсалните фондове убедително защитиха смисъла на съществуването си. Направиха го по естествения начин: започнаха да изплащат вторите пенсии на хората, които изпълняват условията за това и са си потърсили парите. По този начин беше отнета хранителната среда на „анти-тата” – бивши министри, нереализирани професори и синдикални красавици и те ще трябва да потърсят други „пасища” за зловредността си.

„Около 30-40% от хората, навършили годините за пенсиониране, са се обърнали към частните пенсионни фондове с въпроси каква сума могат да получат и са поискали парите си. По-голямата част от хората към този момент явно предпочитат да продължат да работят, за да може средствата им за старини да нарастват още”. Това обясни пред „БАНКЕРЪ” Евелина Милтенова, председател на Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) като уточни, че става дума за данни към средата на ноември.

Около 30% от упражнилите правото си на “втора пенсия” вече са пенсионери и от НОИ. Останалите 70% са хора без достатъчно стаж за пенсия от НОИ или такива, които съзнателно отлагат получаването на държавна пенсия, включително защото пенсионирането от УПФ не позволява да работодателя да ги освободи заради пенсиониране. Това поясни Даниела Петкова, председател на управителния съвет на пенсионноосигурителна компания “Доверие” и член на управата на БАДДПО.

„Българите са консервативни и не се втурват – в случая – да получат втората си пенсия. Въпреки това процесът върви гладко. Към средата на ноември са подписани или са в процес на изготвяне около 1700 договора за получаване на втора пенсия” каза Милтенова. До края на годината се очаква тези договори да нараснат до около 2300 броя.

Очакванията са през следващата година много повече хора да поискат да получават втората си пенсия, тъй като ще навършат необходимата възраст. При достигане на пенсионна възраст, според наличните пари по сметките им в частните пенсионни фондове, пенсионираните могат да ги вземат накуп, разсрочено за определен срок или да получават пожизнена пенсия.

Тези, които са решили предварително каква да бъде втората им пенсия, избират разсроченото плащане и се спират на максималната сума от 300 лв., казва Евелина Милтенова. От 25 декември минималната пенсия става 370 лева. Това може да е една от причините хората да не бързат сега да получават парите си от универсалните пенсионни фондове. Догодина ще могат да изберат пенсията им да бъде 370 лв., но разбира се, така ще получават парите за по-кратък срок, отколкото ако вземат по 300 лв. на месец.

Както е известно, правоимащите могат да избират между три начина, по които да вземат втората си пенсия – парите веднага и на куп, разсрочено във времето за определен срок и, не се изненадвайте! – пожизнено, подобно на държавната пенсия.

Наведнъж могат да вземат парите си тези, които са натрупали по партидата си в универсалния пенсионен фонд под тройния размер на минималната пенсия, което в момента означава под 900 лева.

Разсрочените пенсии може да са в размер между 15% от минималната пенсия и минималната пенсия за страната, което в момента означава между 45 лв. и 300 лeва. Като изберат каква сума искат да получават всеки месец, от наличните пари зависи какъв срок ще получават парите – една, две или например 10 години. Пожизнените пенсии трябва да са над 15% от минималната, т.е. в момента над 45 лева.

Параметрите на най-предпочитания вид пожизнена пенсия – тази с разсрочено изплащане, са средно над 220 лв. на месец за периода на разсрочено изплащане, който от своя страна е около 60 месеца. След приключване на периода средният размер на месечната пожизнена пенсия (на този етап) е около 50-55 лева. Като средно в партидите на тези хора има над 17 000 лева. Това уточни Даниела Петкова.

При пожизнените пенсии с гарантиран период на изплащане средната сума е 60-70 лв. за около 10 години. При този вид пенсия месечният размер не се променя след изтичане на периода, а подлежи само на задължителна актуализация най-малко веднъж годишно. Средният размер на партидите за този вид пенсия е около 14 000 лева.

Първите стандартни пожизнени пенсии засега са средно 50-60 лв. месечно, но очаквам, че всеки следващ месец заедно с продължаващото натрупване по партидите, те да растат. Средният размер на партидите за този вид пенсия е 11 000 лв. каза още Петкова.

От 1 септември насам вече има жени, навършващи възраст, която им дава право да поискат от частния фонд втората си пенсия. Условието за получаване на втора пенсия е осигурените да са родени след началото на 1960 г. и да са навършили годините за получаване на държавна пенсия. За 2021 г. за жените това означава възраст от 61 г. и 8 месеца, а за мъжете – 64 години и 4 месеца, затова все още няма мъже, които имат право на втора пенсия.

Според данните на КФН от началото на изплащането на вторите пенсии на 1 септември до 30 септември универсалните пенсионни фондове са заделени 334 000 лв. за пожизнени пенсии, 824 000 лв. за разсрочени и 7000 лв. за еднократни плащания. Това означава, че само 10-20 души са имали под 900 лв. и са ги взели накуп.

През септември бяха сключени малко над 250 договора за получаване на втори пенсии. Това означава, че хората, които вече са започнали да вземат пожизнена или разсрочена пенсия за определен срок, са имали средно по около 4800-4900 лв. в личните си сметки в универсалните фондове. Тези пари са достатъчни човек да взима по 300 лв. в продължение на около 16 месеца.

Работещите българи са натрупали за втора пенсия средно по 4168.85 лв.,

показват данните на Комисията за финансов надзор (КФН) към края на септември. Тези пари са достатъчни за получаване на пенсия от 300 лв. в продължение на година и два месеца.

Натрупаните пари по личните сметки на осигурените в частните пенсионни фондове зависят от това колко години са работили и върху какви доходи плащат осигуровки. Затова парите на младите, които отскоро работят, са значително по-малко от средствата на хората с дълъг трудов стаж. Но хората на възраст между 60 и 64 години, на които скоро им предстои да се пенсионират, също нямат много натрупани пари за старини.

Според данните на КФН средната сума на осигурените в универсалните пенсионни фондове на възраст от 60 до 64 години е 4443 лева. Мъжете имат средно по 4616 лева, а жените – малко по-малко, средно по 4252 лева. Причината за това е, че най-често заплатите на мъжете са по-големи от тези на жените.

Източник: „Банкер Daily“

https://www.banker.bg/finansov-dnevnik/read/da-pipnesh-vtorata-pensiia

 

Top