Даниела Петкова: Няма основания за тревога за пенсионните спестявания на нашите клиенти

Председателят на управителния съвет на пенсионно-осигурителна компания „Доверие“ Даниела Петкова гостува на Дарик Радио. Тя е член на Управителния съвет на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО).
Имаше много шум за борсови манипулации, източване на инвеститори, в това число и пенсионни фондове. С непредубедено око може да види какви са резулатите на държавата с предходната година по отношение на инвестиции и доходност.

Миналата година през март в следствие на вирусната криза имаше сериозни проблеми за всички инвеститори в целия свят. Борсовите индекси коригира силно в отрицателна посока. Това се отрази сериозно се отрази на пенсионните фондове и доходността в България. Кризите идват и си отиват. Факт е, че до края на годината възстановхме доходността на всички пенсионни фондове. В края на лятото ни се виждаше малко вероятно, но в крайна сметка успяхме. Тази година пазарът е колеблив. Но към сегашния момент сме на положителна територия всички пенсионни фондове. Не сме далеч от резултатите на март миналата година.

Колеблив е пазара, но сме положителна територия. Положителната доходност на пенсионните фондове се движи между 0,5 до към 3 %. Всичко е нормално.

Приветстваме всяка грижа за спестяването на фондове. Има достатъчно инвестиции на банки и фондове. След проверките няма основания за тревога за пенсионните спестявания на нашите клиенти.

Доходността е гаранцията. При положението, че имаме тази доходност няма причина за паника. Винаги има акция, която върви надолу, но е важен крайният резултат.

Как се вземат решения за инвестиции? При нас това се случва с инвестиционен комитет, който е отговорен. Едно от изискванията е, че комитетът взима единодушно решение.

Повече информация можете да намерите тук
Източник: сайт на „Дарик Радио“ Седмицата.

Top