Аналитичен материал на Дарик радио на базата на изказано становище на г-жа Д. Петкова – член на УС на БАДДПО за натрупаните средства на осигурените лица в частните пенсионни фондове

Какво се случва с парите ни за втора пенсия

Към момента на пенсиониране всеки ще си получи парите – толкова, колкото са, казва Даниела Петкова, член на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване

 

Какво се случва с парите ни за втора пенсия, които трупаме в частните пенсионни фондове? Последните данни на Комисията за финансов надзор показаха, че активите на универсалните пенсионни фондове, където се осигуряват задължително всички, родени след 1 януари 1960 година, са намалели с над 800 милиона лева от началото на годината.

В края на миналата година активите на фондовете са били в размер на 16,76 милиарда лева, а към края на юни тази година те намаляват до 15,94 млрд. лева. Става въпрос за парите на 3,9 млн. българи. Всеки месец 5% от дохода им отива като осигурителна вноска именно в частните универсални пенсионни дружества, за да се трупа като втора пенсия.

Отново данните на КФН сочат, че шест от 9-те фонда за задължително допълнително пенсионно осигуряване са с отрицателна доходност за периода 30 юни 2020 г. – 30 юни 2022 г.

Означава ли това, че парите ни за втора пенсия са се стопили?

„Нищо не е загубено, нищо не е изчезнало. Това е счетоводна оценка на активите към дата за конкретен момент. И това не е загуба“, категорична е Даниела Петкова, член на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване и председател

на УС на ПОК „Доверие“.

„Счетоводната оценка по пазарни цени е към даден момент, и тук подчертавам, че в края на всеки ден тази оценка е различна. Колко процента е отрицателната доходност към даден момент означава, че ако към този момент продадем всички активи, които се намират в портфейла на пенсионните фондове, тогава ще имаме тези, няма значение колко милиона, по-малко.

Казвам, че няма значение, защото ние нищо не сме продали, нямаме намерение да продаваме и ще изчакаме, както винаги се е случвало по време на криза, когато цените на всички инвестиции се възстановят, което със сигурност ще се случи. Нека не притесняваме хората с това, че са им изчезнали парите. Нищо подобно няма“, обяснява Петкова.

Гарантирани ли са парите ни, натупани във фонда

„Към момента на пенсиониране всеки ще си получи парите – толкова, колкото са“, категорична е Даниела Петкова. „Към момента на пенсионирането пенсионните дружества са задължени със собствени средства да осигурят на клиентите си да имат в партидите си не по-малко от сумата, която са внесли в тези партиди през всичките години, в които са се осигурявали, плюс положителен доход, равен най-малко на всички такси, които дружеството е събирало през целия период“, допълни тя.

По думите й това означава гаранция за нулеви такси към момента на пенсионирането. Според нея, ако говорим за притеснения от гледна точка на сегашната ситуация с отрицателната доходност, то много по-голям риск има за дружествата, отколкото за хората. Защото, ако не се възстановят тези пари, дружествата трябва със собствени пари да попълнят партидите на хората.

Какво означава отрицателната доходност на фондовете

„Това е доходност, това не е загуба и ще дам пример с държавните облигации, които са една съществена част, да не кажа най-голямата част от портфейлите на пенсионните фондове. От началото на годината на всички държавни облигации, не само на България, в целия свят, във връзка с инфлацията, с това, че централните банки повишават лихвите, цените им падат и им се увеличава доходността.

Защо казваме, че това е доходност, а не загуба – всяка една от тези емисии към момента има принос към отрицателната доходност, защото са им спаднали пазарните цени, но когато дойде падежът на съответната държавна облигация, независимо колко й е паднала цената, ние ще си вземем номинала със съответната доходност, която има към тази емисия и тя е положителна“, посочи Даниела Петкова.

И напомня, че пенсионните фондове не минават за пръв път през кризи. През 2008 – 2009 година отрицателната доходност на пенсионните фондове в България беше стигнала до над 20%. Но се възстанови през следващата година до степен, до която не само се компенсираха тези 20-25%, но и към края на миналата година, общо за целия период на време, доходността е положителна.

Според нея единствените хора, които в момента имат проблем с отрицателната доходност, са тези, които се пенсионират. Защото те реално оперират с парите си от индивидуалната си партида, доколкото към момента на пенсиониране каквото има в индивидуалната партида на човека се прехвърля в новосъздадения фонд и в този случай.

„Да, ние прехвърляме по-малко пари. Но нека не бъркаме доходността на големите фондове и в които са парите на всички осигурени, с новите фондове, които са за изплащане на пенсии. Новите фондове нямат такава отрицателна доходност, защото са нови и в тях не е имало инструменти от предните години, които сега да оценяваме по по-ниски пазарни цени“, обясни експертът.

Актуализация на вторите пенсии

„За да компенсираме хората за това, че в момента, в който се пенсионират, влизат с вероятно по-малко пари, но не по-малко от сумата на брутните им вноски, което се отразява на размера на първата им пенсия и тя е една идея по-ниска, отколкото би била, ако не беше тази отрицателна доходност, затова законът е регламентирал, че всяка година всички пенсионноосигурителни дружества актуализират пенсиите. И тъй като доходността в тези новосъздадени фондове изобщо не е такава като в големите фондове, ние много се надяваме, че ще можем да компенсираме тези хора с една актуализация на пенсиите, която да обере тази разлика“, допълни Даниела Петкова.

„Доверие“ актуализира пенсиите на 1 април с от плюс 0,5% на няколкодневните пенсионери до 7% на тези, които се бяха пенсионирали септември миналата година“. Следващия 1 април ние отново ще ги актуализираме и досегашните резултати, които имаме от инвестициите на фонда за изплащане на пенсии, ни карат да бъдем убедени, че отново ще има актуализация с положителна доходност“, каза председателят на пенсионното дружество.

Колко получават пенсионерите от втория стълб

От септември миналата година пенсионните фондове започнаха да изплащат втори пенсии. Първите данни показаха, че хората теглят предимно парите си разсрочено или наведнъж, защото все още нямат достатъчно натрупвания в партидите си поради по-краткия период, в който са се осигурявали в тях. Затова и малцина получават пожизнена пенсия.

Според изчисления на експерти, за да могат хората сега да получават пожизнена пенсия от втория стълб, трябва да имат между 13 000 и 14 000 лева в партидата си. Причината е вдигането на минималната пенсия от 1 юли на 467 лева. Нужната сума, за да се получава пожизнена пенсия от втория стълб, ще расте с всяко увеличение на минималната пенсия.

„Ние от самото начало не бяхме съгласни да се обвързва размерът на плащането от втория стълб с минималната пенсия. Защото това са политически решения, които не бива да имат нищо общо с парите, които ние изплащаме на хората“, каза Петкова.

По думите й с всеки ден се забелязва увеличаване на броя на пенсиониращите се хора и впечатлението й е, че засега те са доволни от това, което могат да получават като втора пенсия. Забелязва се и още една тенденция – след всеки следващ месец първите пенсии, които отпускат, имат тенденция на увеличение. Според експерта тази тенденция ще продължи, докато се появи първият човек, който има 37-40 години осигуряване във втория стълб. Тогава вече може да се съди дали пенсиите от втория стълб отговарят на първоначалния му замисъл.

Да прехвърлим ли парите си в НОИ

Осигуряващите се в универсалните пенсионни фондове имат право да прехвърлят парите си в държавното обществено осигуряване, ако сметнат, че така ще получават повече пари. От 1 януари 2022 г. до 31 декември 2025 г. човек ще може да промени осигуряването си до 1 година преди навършване на пенсионна възраст по чл. 68, ал. 1 на КСО. От 1 януари 2026 г. до 31 декември 2030 г. срокът се удължава на 2 г. От 1 януари 2031 г. до 31 декември 2035 г. става 3 г., от 1 януари 2036 г. до 31 декември 2037 г. – 4 г., а след 1 януари 2038 г. – 5 г.

„Няма нито една разумна причина, ако човек не е пред пенсия, без значение от доходността на пенсионните фондове, да си прехвърля парите в НОИ. Законът дава безплатна опция – може да ги прехвърли, може и да не ги прехвърли. Но нито ще му се повиши държавната пенсия, ако ги прехвърли, нито средствата му във втория стълб ще станат повече или по-малко, отколкото са“, категорична е Даниела Петкова.

По думите й смисъл за прехвърляне в първия стълб има само за онези хора, които непосредствено преди да се пенсионират от първия стълб, имат информация колко би била пенсията им от първи стълб и дали намалението, което ще им направят, ако си запазят парите във втория стълб, ще бъде по-високо, отколкото парите, които ще получават от втори стълб. Педи пенсиониране никой няма никакъв интерес, допълни тя.

За повече информация от тук.

 

Top