СПРЯ РУЛЕТКАТА НА СЛУЖЕБНОТО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ

Общо 149 064 души са осигурените до този момент за ранна пенсия в професионални пенсионни фондове. Този окончателен резултат бе обявен през седмицата от Данка Шопова, началник на отдел "Фондове за допълнително пенсионно осигуряване" в Националния осигурителен институт (НОИ).

Заявления за осигуряване в един от осемте професионални пенсионни фонда са подали 110 711 души, които от началото на 2000 г. са работили при условията на първа и втора категория труд. За служебно разпределение останаха 40 767 работещи. "Лотарията" бе проведена в две фази. Хората, които въобще не са си избрали фонд, бяха "разпратени" още на 15 май, а сега, в началото на ноември, бяха "изчистени" и дублажите. От общия брой подали заявления са отпаднали 2414 души - 210 са починали, а останалите вече са се пенсионирали.

В окончателната класация лидер по събрани кандидат-пенсионери е професионалният фонд "Доверие". С 51 307 осигурени той заема 34.45% от пенсионния пазар. Втори, с 33 196 записани, което дава 22.29% от пазара, е "Алианц-България". Челната тройка се допълва от фонд "Съгласие". Осигурените в него са 28 452 българи, което му от отрежда 19.1 процента.

Приключилата кампания обаче показа, че големите играчи сред пенсионните осигурители са имали основания в твърде разгорещения спор около служебното разпределение при универсалните пенсионни фондове. В тях от 1 януари догодина ще влагат пари за старини всички работещи, родени след 31 декември 1959 година. Потвърди се например опасението, че избраният начин на разпределение ще промени извоюваните от компаниите пазарни дялове. Така трите големи професионални фонда, които държат 75% от пазара, са получили при служебното разпределение общо 16 935 осигурени, или по-малко от половината обхванати от "лотарията". За "Доверие" са подадени и приети 46 272 заявления, а "наготово" фондът е получил само още 6087 души. В същото време "Ай Ен Джи", който сам е събрал 675 работещи, след служебното разпределение се е сдобил с още 4704 осигурени.

От началото на юли всяка седмица НОИ превежда на пенсионните дружества получените пари от вноските на записалите се при тях, каза Данка Шопова. Последният превод от тази седмица е за 45 293 540 лева. Около 27 млн. лв. от тях са за осигуровки, дължими от работодателите за 2000 г., а 18.430 млн. лв. са вноски за тази година.

В същото време вече тече и обратната финансова процедура. Тъй като по закон НОИ изплаща и самите пенсии на хората, които са осигурени в професионален фонд, дружествата му възстановяват необходимата за това сума. Сега има 2204 пенсионери, които използват правото си на ранна пенсия. За техните осигуровки осигурителният институт е превел на фондовете 389 хил. лв., а те са му възстановили 378 хил. лв., уточни Шопова. Върнатата сума е по-малка заради удържаните такси за управление на парите. Въпреки това само за половин година инвестирането на вноските в държавни ценни книжа е осигурило доходност от около 2 процента. Този нетен ефект ще се подобрява в бъдеще, твърдят експертите на НОИ.

Бранислава Бобанац